Καθολική κάλυψη της Ηλείας για την πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής  Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε σήμερα 11-09-2018 το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας των μόνιμων κατοίκων των περιοχών που σήμερα βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης. Οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν για την απόκτηση κατάλληλου εξοπλισμού για την λήψη σήματος.

Πρόκειται για το τηλεοπτικό σήμα με το οποίο θα έπρεπε να καλύπτει τις περιοχές η ψηφιακή πλατφόρμα DIGEA, εταιρεία των ίδιων καναλιών που επί χρόνια λειτουργούσαν χωρίς άδειες, κάτι που δεν έπραξε ποτέ. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έρχεται να αναιρέσει την αδικία για τους πολίτες αυτών των περιοχών σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες,  αφού για το εντοπισμό των κοινοτήτων που χρειάζονται την επιδότηση, έχει προβεί όλο το προηγούμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση και συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους και φορείς.

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη παρακολούθησε από την αρχή στενά το ζήτημα και εργάσθηκε για να διασφαλισθεί η πλήρης κάλυψη όλων των αδικημένων χωριών της Ηλείας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο και τις επεξεργασίες του Συνέχεια

Κατηγορίες: ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , | Γράψτε σχόλιο

«Ο Δήμος Ήλιδας μεταξύ των 12 πρώτων που χρηματοδοτούνται για την δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών»

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την ενίσχυση του Δήμου Ήλιδας και
άλλων 11 Δήμων με συνολικά 2 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών που θα εξασφαλίζουν αυτόνομη πρόσβαση σε θάλασσες και παραλίες για τα ΑμεΑ και άλλες κατηγορίες ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα.
Η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα, υπέγραψε τις αποφάσεις για την ένταξη των πρώτων έργων στη Δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).
Τα έργα αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων υποδομών για αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ και άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυοι, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά.) σε παραλίες και θαλάσσιους χώρους κολύμβησης, καθώς και την τοποθέτηση βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής κ.ά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, τριπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον στα 15 εκατ. ευρώ (από τα 5 εκατ. ευρώ), ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση από τους φορείς.

Κατηγορίες: Uncategorized | Γράψτε σχόλιο

«Έργα αναβάθμισης του αύλειου χώρου στο Σχολικό Συγκρότημα/Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας»

Το Σχολικό Συγκρότημα/Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένα από τα σχολεία που εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα «ΕΜΑΥΤΙΩΝ», ένα πρόγραμμα που αφορά την αναβάθμιση των αύλειων χώρων σε 18 σχολικά συγκροτήματα της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ημερήσια και Εσπερινά). Πρόκειται για πολυμελή σχολικά συγκροτήματα σε αστικά κέντρα, σε ακριτικές περιοχές, αλλά και σε μέρη που δεν είχαν την ευκαιρία να αναβαθμιστούν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο περιλαμβάνουν την βελτίωση του γηπέδου καλαθοσφαίρισης με πρόβλεψη και για πετοσφαίριση, την κατασκευή στίβου περιμετρικά του γηπέδου μπάσκετ, την κατασκευή εγκατάστασης για άλματα σε μήκος, την κατασκευή βαλβίδας και οριοθέτηση χώρου για αθλήματα ρίψεων και τέλος την κατασκευή αγωνιστικού χώρου γηπέδου ποδοσφαίρου (από χωμα).

Βασική επιδίωξη είναι η ριζική αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού και η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με απώτερο στόχο  την πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών. Το πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε και το Δημοτικό Σχολείο Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού, πάνω σε αυτούς τους άξονες.

 

Το πιλοτικό πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018, αποτέλεσε πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού και υλοποιείται μέσω του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκ € από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Κατηγορίες: Uncategorized | Γράψτε σχόλιο

Χίλια ευρώ εφάπαξ ενίσχυση για κάθε έναν πρώην εργαζόμενο της “ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Ε.Σ. ΑΕ”

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε σήμερα για την εφάπαξ παροχή ύψους 1.000 ευρώ για 30 πρώην εργαζομένους της  «ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Ε.Σ. ΑΕ».

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται ύστερα από αίτημα της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη η οποία παρακολουθούσε όλον αυτόν τον καιρό στενά το ζήτημα.

Οι πρώην εργαζόμενοι της «ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Ε.Σ. ΑΕ» καθώς και πρώην εργαζόμενοι και σε επίσχεση εργασίας 8 ακόμα επιχειρήσεων της χώρας θα λάβουν την ενίσχυση μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , , | Γράψτε σχόλιο

Ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την «αρχή της μη διάκρισης» μεταξύ εργαζομένων ορισμένου και αορίστου χρόνου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– Εσωτερικών
– Διοικητικής Ανασυγκρότησης
– Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την «αρχή της μη διάκρισης» μεταξύ εργαζομένων ορισμένου και αορίστου χρόνου

Όπως είναι γνωστό, η ρήτρα 4 της συμφωνίας-πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία συνάφθηκε στις 18/03/1999 από την CES, την UNICE και το CEEP και προσαρτάται στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου της ΕΕ, υπό τον τίτλο «Αρχή της μη διάκρισης», ορίζει:
«1. Όσον αφορά τις συνθήκες απασχόλησης, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε σχέση με τους αντίστοιχους εργαζόμενους αορίστου χρόνου μόνο επειδή έχουν σύμβαση ή σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, εκτός αν αυτό δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους. 2. Όπου κρίνεται αναγκαίο, εφαρμόζεται η αρχή pro rata temporis. 3. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας ρήτρας καθορίζονται από τα κράτη μέλη, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, και/ή από τους κοινωνικούς εταίρους, λαμβάνοντας υπόψη την κοινοτική νομοθεσία και τη νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις και την πρακτική σε εθνικό επίπεδο. 4. Η Συνέχεια

Κατηγορίες: ΒΟΥΛΗ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | Ετικέτες: , , , | Γράψτε σχόλιο

«Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη»

Συνάντηση της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Φώτη Κουβέλη πραγματοποιήθηκε σήμερα (05-06-2018) στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, καθ’ ότι ο κ. Υπουργός και η βουλευτής είναι παλαιοί γνώριμοι, τέθηκαν αρκετά θέματα   της αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα της ΣΕΤΤΗΛ και την πρόσφατη συζήτηση στο δημόσιο λόγο, η  βουλευτής είχε την δυνατότητα να ενημερώσει τον Υπουργό για το θέμα και να ζητήσει την ενίσχυση της λειτουργίας της ΣΕΤΤΗΛ και την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει, με στόχο την  πλήρη αξιοποίησή της προς όφελος των στρατευσίμων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Ο Υπουργός αναγνωρίζει την σημασία που έχει το ζήτημα για την τοπική κοινωνία και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ικανοποίηση για την άριστη συνεργασία.

 

 

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Γράψτε σχόλιο

Παρεμβάσεις της Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ 

Η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων με θέμα:«Παρουσίαση των στόχων και του προγραμματισμού των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) των Περιφερειών Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας» πραγματοποιήθηκε στις 09-05-2018.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης εκπρόσωποι των Περιφερειακών Συμβουλίων Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) των Περιφερειών είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου για την έως τώρα δράση και τους μελλοντικούς στόχους των ΠΣΕΚ.

Με στόχο να αναδειχθούν και ζητήματα που αφορούν τον Νομό Ηλείας η βουλευτής έκανε παρέμβαση αναφερόμενη:

α. στο εργαστήριο Εδαφολογίας «Εδαφο-ανάλυση» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που βρίσκεται στο ΤΕΙ Αμαλιάδας, Συνέχεια

Κατηγορίες: ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΟΜΙΛΙΕΣ | Ετικέτες: , , , , , , , | Γράψτε σχόλιο

Κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχών της Ηλείας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έλαβε η βουλευτής, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας προχωρά στις διαδικασίες κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των παρακάτω περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας:

 

  • Δημοτική Ενότητα Ωλενίας και Τοπικές Κοινότητες Σαλμώνης και Παλαιοβαρβάρσαινας του Δήμου Πύργου
  • Δημοτική Ενότητα Πηνείας του Δήμου Ήλιδας
  • Δημοτική Ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας (Τοπικές Κοινότητες: Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Στρέφι, Πελόπιο, Πλάτανος, Ολύμπια, Φλόκα, Καυκωνία, Κρυονέρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδέο, Κοσκινά), Δημοτική Ενότητα Λασιώνος (Τ.Κ. Αγ. Τριάδα) και Δημοτική Ενότητα Φολόης (Τ.Κ. Νεράιδα) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Συνέχεια

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Γράψτε σχόλιο

Η μέχρι τώρα ανταπόκριση των Δήμων της Ηλείας σε τρεις πρόσφατες προσκλήσεις – προγράμματα ΕΣΠΑ

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε Ερώτηση της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, όσον αφορά την αξιοποίηση από τους Δήμους της Ηλείας τριών πρόσφατων προσκλήσεων – προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μέσα από το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.

Στην απάντησή τους οι αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν ότι:

  • στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας», μια δράση για την χρηματοδότηση ανάδειξης των δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους για τουριστικούς, πολιτιστικούς σκοπούς αλλά και για επιχειρηματικές δραστηριότητες σε παλιά δημοτικά καταστήματα, δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση ένταξης πράξης από κανένα Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται έως 19.1.2019, εκτός της περίπτωσης της προηγούμενης εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης, δεδομένου ότι η αξιολόγηση των προτάσεων είναι άμεση, με βάση την ημερομηνία υποβολής τους.
  • στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών», μια δράση που χρηματοδοτεί όλες τις απαραίτητες υποδομές για την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των ΑμεΑ και γενικά των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, έχει υποβληθεί μία πρόταση, από το Δήμο Ήλιδας και οι προτάσεις των Δήμων μπορούν να υποβάλλονται έως 31.12.2020, εκτός της προηγούμενης εξάντλησης του προϋπολογισμού της δράσης, δεδομένου ότι η αξιολόγηση των προτάσεων είναι άμεση, με βάση την ημερομηνία υποβολής τους.
  • στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων – Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις» δεν έχει υποβληθεί καμία πρόταση ένταξης πράξης από Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και οι προτάσεις δύναται να υποβληθούν μέχρι και τις 02/05/2018, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση της πρόσκλησης.

Με δεδομένα τα παραπάνω ο προφανής προβληματισμός είναι για ποιόν λόγο οι Δήμοι μας δεν υποβάλλουν προτάσεις για να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμα κονδύλια με σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της Ηλείας. Και με επίσης δεδομένο ότι οι προσκλήσεις είναι ακόμα ανοιχτές είναι απαραίτητο όλοι οι θεσμικοί φορείς να εντείνουμε τον συντονισμό για να θεραπεύσουμε την κατάσταση και να αξιοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που η κεντρική Κυβέρνηση έχει θέσει στην διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Ηλεία δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει ευκαιρίες.

Η ερώτηση και οι απαντήσεις εδώ:

http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=bc51a9b7-41e1-4ac9-8eee-a8b7012fe544

Κατηγορίες: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , , , | Γράψτε σχόλιο

Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση του έργου «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΓΑ ΛΙΒΑΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ» προϋπολογισμού 348.084,37 €

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση το έργο «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΓΑ ΛΙΒΑΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ»,  προϋπολογισμού 348.084,37 €, εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 με κωδικό έργου 2018ΣΕ05500002 και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πηνειού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το αρμόδιο Υπουργείο αποδεικνύουν εμπράκτως ότι αναγνωρίζουν τις ανάγκες του Νομού μας και ανταποκρίνονται στην επίλυση του χρόνιου και σημαντικού προβλήματος στέγασης του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού. Άλλωστε στο παρελθόν αναδείξαμε τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τεχνικό δελτίο του έργου «η υλοποίηση του έργου είναι αναγκαία, διότι η υφιστάμενη κατάσταση στέγασης του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Βαρθολομιού σε λυόμενες αίθουσες δεν μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες εκπαιδευομένων και εκπαιδευτών».

Συνέχεια

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , | Γράψτε σχόλιο