«Δημόσια διαβούλευση για τη χορήγηση οικονομικών αντισταθμισμάτων σε θιγόμενες από την περιβαλλοντική νομοθεσία ιδιοκτησίες»

Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, έπειτα από ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάνει γνωστό στους πολίτες της Ηλείας ότι αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα για τη θέσπιση όρων και διαδικασιών για τη χορήγηση των οικονομικών αντισταθμισμάτων που προβλέπονται από τη νομοθεσία σε ιδιοκτησίες που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα λόγω πράξεων περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Αφορά πράξεις όπως το Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτηρίζει τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή του ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» (ΦΕΚ 391Δ’/3-10-2018).

Το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει οικονομικά αντισταθμίσματα στις περιπτώσεις που τα περιοριστικά μέτρα είναι εξαιρετικά επαχθή για τους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται υπέρμετρα η άσκηση των εξουσιών που απορρέουν από την κυριότητα, ενόψει του χαρακτήρα και του περιορισμού τους. Συγκεκριμένα, στη μορφή Συνέχεια

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Γράψτε σχόλιο

Να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα υποδομών στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ζαχάρως

Κοινό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των βουλευτών Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη

Απαντήσεις από τον Δήμο Ζαχάρως έχει ζητήσει εγγράφως εδώ και 3 μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα υποδομών του Γυμνασίου και Λυκείου Ζαχάρως.

Συγκεκριμένα, η Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στις 28/9/2018 και αφού είχαν περάσει περισσότερο από 4 μήνες από όταν τα δυο σχολεία και οι σύλλογοι γονέων είχαν εγγράφως ενημερώσει τον Δήμο για σοβαρά προβλήματα στις υποδομές των σχολείων, καλώντας τον να τα επιλύσει, χωρίς ο Δήμος να έχει κάνει κάτι για αυτά. Το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 54452/08-10-2018 έγγραφο έχει ζητήσει στοιχεία για το θέμα από τον αρμόδιο Δήμο Ζαχάρως.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι, έπειτα από την Ερώτησή τους, προχώρησαν πρόσφατα από τον Δήμο Ζαχάρως οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αίθουσες που παρέμεναν κενές παρόλο που είχαν επισκευαστεί.

Ωστόσο, ο Δήμος οφείλει να απαντήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι έχει κάνει και τι προτίθεται να κάνει και πότε, ώστε να επιλυθούν τα Συνέχεια

Κατηγορίες: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , , , | Γράψτε σχόλιο

Απαντήσεις για την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων στη Σπιάντζα

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στην από 11/12/2018 Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Ευαγγελίας Καρακώστα, σχετικά με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και πάσης φύσεων υλικών στη Σπιάντζα Ηλείας (περιοχή πρώην λίμνης Μουριάς), έδωσαν τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαβεβαιώνει ότι η αρμόδια αστυνομική Υπηρεσία έχει προβεί σε όλες τις υπηρεσιακές και δικονομικές ενέργειες αρμοδιότητάς της και βρίσκεται, όπως και όλες οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, σε συνεχή συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των αρμόδιων Φορέων και Αρχών. Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Πύργου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) γνωρίζει το πρόβλημα και τις ενέργειες της Αστυνομίας.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από την Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ζήτησε εγγράφως από 17/12/2018 στοιχεία για το θέμα από τον Δήμο Πύργου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει απαντήσει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της έχουν πραγματοποιήσει περιβαλλοντικό έλεγχο στις 28/07/2017 (δηλαδή πριν από περίπου 1,5 χρόνο) στην περιοχή της πρώην Συνέχεια

Κατηγορίες: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , , , , , | Γράψτε σχόλιο

Οριστική ένταξη στο ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ) των έργων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ενημερώνει τους πολίτες της Ηλείας για την εξαιρετικά θετική εξέλιξη της οριστικής ένταξης των έργων προστασίας και ανάδειξης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στο ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ.

Τα έργα για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, μνημείου μείζονος σημασίας και ενταγμένου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πρόκειται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και στο φυσικό τους αντικείμενο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή, αλλά και για την πολύ καλή δουλειά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της, συνέταξε έναν πολύ καλό φάκελο με αποτέλεσμα την επιτυχή αξιολόγηση και ένταξη του έργου.

Δηλώνει τέλος δικαιωμένη για την προσπάθεια που κατέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα και τη στενή παρακολούθηση του εν λόγω ζητήματος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει πλέον στην κανονικότητα την πορεία των έργων στον Ναό, θεραπεύοντας με πολύ κόπο τις παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στην απένταξη τους από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , | Γράψτε σχόλιο

Άρχισε η καταβολή από τον ΕΛΓΑ των προκαταβολών προς τους παραγωγούς  βιομηχανικής ντομάτας

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ενημερώνει ότι ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες προκαταβολές αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην παραγωγή της βιομηχανικής ντομάτας του Νομού μας που συνέβησαν λόγω των πλημμυρών του Ιουνίου του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεσμευτεί για την θετική αυτή εξέλιξη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Δεκέμβρη με τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας μετά από πρωτοβουλία των βουλευτών Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Οι παραγωγοί βλέπουν μέσα σε έξι μήνες την έμπρακτη στήριξη του ΕΛΓΑ, ο οποίος αφού τακτοποίησε με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια τις ατασθαλίες προηγούμενων διοικήσεων και κυβερνήσεων, μετατρέπεται πλέον σε έναν σύγχρονο οργανισμό με καθαρή στόχευση στην δίκαιη ανταποδοτικότητα και την πραγματική στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές μόλις ολοκληρωθούν οι δέουσες διαδικασίες.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, όπως έκανε άλλωστε και τους προηγούμενους μήνες για τους απολυμένους και πρώην εργαζόμενους της «ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Ε.Σ. ΑΕ» για τους οποίους εξασφαλίσαμε εφάπαξ παροχή ύψους 1.000 ευρώ για έκαστο.

Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση για να αποκαταστήσουμε τις αδικίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που για δεκαετίες αργά και σταθερά κατέστρεψαν την χώρα, φέροντάς την τελικά και στην χρεοκοπία.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , | Γράψτε σχόλιο

Ο Προϋπολογισμός του 2019 για τον Πολιτισμό στοχεύει στην ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτιστικής πολιτικής της Χώρας. Καμία μεταβίβαση μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου

ΑΡΘΡΟ 

της Βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Ο πολιτισμός κάθε τόπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του που οφείλει κάθε λαός να διαφυλάξει αλλά και καθοριστικό παράγοντα για την κοινωνική και παραγωγική του ανασυγκρότηση.

Ο προϋπολογισμός του 2019 για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προβλέπει 350 εκατομμύρια ευρώ για το 2019, ήτοι  αύξηση κατά 10,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018 που η πρόβλεψη ήταν 339 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 250.415.000 ευρώ θα διατεθούν για το Τμήμα Πολιτισμού.

Σε αυτά θα προστεθούν και τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Τα έσοδα του ΤΑΠ είναι σε σταθερή άνοδο, σε αντίθεση με τη ζημιά που υπέστησαν το 2012 από το PSI που κούρεψε 15 εκατομμύρια ευρώ και εγκλώβισε σε ομόλογα μηδαμινής αξίας άλλα 15 εκατομμύρια. Η χρηματοδότηση του ΤΑΠ προς το Υπουργείο Πολιτισμού από 22 εκατομμύρια το 2014, θα ξεπεράσει τα 55 εκατομμύρια το 2019 καθώς η κυβέρνηση Συνέχεια

Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Ετικέτες: , , | Γράψτε σχόλιο

Χρήματα έχουν δοθεί στον Δήμο Ζαχάρως ο οποίος δεν έχει επιλύσει το θέμα της αποκατάστασης του γεφυριού στο χωριό Σχίνοι Ηλείας. Απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε Απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με θέμα «Συντήρηση και αποκατάσταση του γεφυριού στο χωριό Σχίνοι του Δήμου Ζαχάρως Ηλείας», το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει αναλυτικά τα ποσά που έχουν δοθεί  στον Δήμο Ζαχάρως  μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.)  και  μέσω της ΣΑΕ 055 για το «Πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από Θεομηνίες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού της χώρας».

Επίσης, ο Δήμος Ζαχάρως εντάχθηκε στις 17-09-2018 στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» για την Πράξη «Προμήθεια μηχανημάτων έργου και οχημάτων του Δήμου Ζαχάρως» συνολικού προϋπολογισμού 229.400 ευρώ.

Στην απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι έχει ζητήσει απαντήσεις για την Ερώτηση από τον Δήμο Ζαχάρως, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Κατηγορίες: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Ετικέτες: , , , | Γράψτε σχόλιο

Άρθρο για την Αγροτική ανάπτυξη της Βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, του πρώτου προϋπολογισμού μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχει σαφώς και κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Επειδή ο Νομός μας στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή και τους αγρότες θα παραθέσω κάποια στοιχεία που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Ο προϋπολογισμός αυτός σε συνδυασμό με πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σημαίνει αυξημένες προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη την χρονιά που έρχεται. Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων κατά 41 εκατομμύρια ευρώ από την περσινή χρονιά (1.069 εκατ. ευρώ. το 2018, 1.110 εκατ. ευρώ. το 2019).

Το 2018 είναι μια χρονιά που τώρα κλείνει και μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε ότι οι αγρότες μας έγιναν αποδέκτες σημαντικών χρηματοδοτικών ροών. Οι πληρωμές του ΕΛ.Γ.Α. για το 2018 ανήλθαν έως σήμερα στα 154,8 εκατ. ευρώ, ενώ για την ενεργητική προστασία δαπανήθηκαν άλλα 5,5 εκατ ευρώ. Φέτος ήταν η χρονιά που ο ΕΛ.Γ.Α. τακτοποίησε εκκρεμότητες σε ΚΟΕ-ΠΣΕΑ που «κληρονομήθηκαν» από πολύ παλαιότερα έτη. Οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) ήταν σημαντικές, όπως η καταβολή 42 εκατ. ευρώ σε 45.000 αιγοπροβατοτρόφους, αλλά και οι υπόλοιπες σε  αγροτικούς τομείς όπως το ροδάκινο και τα καπνά.

Ικανοποιητική κρίνεται και η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού έως σήμερα έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, καθώς μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 Συνέχεια

Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ | Ετικέτες: , , , | Γράψτε σχόλιο

Έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για Καυκανιά και άλλους κατολισθαίνοντες οικισμούς»

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ενημερώνει ότι με την έναρξη του νέου έτους έρχεται νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για πολεοδομικού χαρακτήρα ζητήματα των κατολισθαίνοντων οικισμών. Το ζήτημα ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας στην Καυκανία Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και σε άλλους κατολισθαίνοντες οικισμούς που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να πάρουν τις πολεοδομικές άδειες που χρειάζονται.

Η νομοθετική ρύθμιση θα αποσαφηνίσει λεπτομέρειες σχετικά με τις ζώνες γεωλογικού κινδύνου, τις μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας και όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, ώστε η διοίκηση να μπορεί να προχωρά τις διαδικασίες  γρήγορα.

Οι πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων οδήγησαν σε σοβαρές στρεβλώσεις στο σχετικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, πρόβλημα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πλεον επιλύει με την νομοθετική αυτή ρύθμιση.

Κατηγορίες: ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Γράψτε σχόλιο

«Θέμα λίγων ημερών οι πρώτες πληρωμές για τις πλημμύρες στα Μακρίσια, Καλυβάκια κ.α του 2013 (Φυτικό πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων Ετήσιο 2013)»

Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, κατόπιν επικοινωνίας της με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ενημερώνει τους αγρότες της Ηλείας πως είναι πλέον θέμα λίγων ημερών οι πρώτες πληρωμές του φυτικού προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων Ετήσιο 2013, που  ενδιαφέρουν άμεσα και τους αγρότες μας στα Μακρίσια, Καλυβάκια κ.α.

Σε πρώτη φάση οι καταβολές των χρημάτων αφορούν  δικαιούχους για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, ενώ ο έλεγχος των υπόλοιπων αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους

Κατηγορίες: Uncategorized | Γράψτε σχόλιο