Άρθρο Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ για τα Μέτρα Ενίσχυσης Κυβερνητικού Έργου

Άρθρο Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης του κυβερνητικού έργου» το οποίο αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος που είχε φέρει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε  η απαράδεκτη και τυχοδιωκτική στάση μέρους της αντιπολίτευσης (θυμίζω την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού από την συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής) οδήγησε τους Θεσμούς στο να ζητήσουν να παγώσει το νομοσχέδιο για το ελέγξουν όσον αφορά το δημοσιονομικό κόστος.

Εμείς δεσμευτήκαμε ότι αυτή η απόσυρση δεν θα δρομολογήσει και το πάγωμα του νομοσχεδίου το οποίο κινείται στην κατεύθυνση της ανακούφισης των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και την διαφάνεια στον δημόσιο τομέα αλλά αντιθέτως ότι σύντομα θα το επαναφέρουμε και αυτό ακριβώς πράξαμε. 

Επειδή δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό τι μέτρα περιλαμβάνει αυτός ο Νόμος του Κράτους πλέον θα ήθελα ενδεικτικά  να αναφέρω ότι αυτά που είχαν ως επίκεντρο την Υγεία αφορούν την ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στις δημόσιες δομές,  κίνητρα για την στελέχωση με ιατρικό προσωπικό για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, την καθιέρωση της λίστας χειρουργείου. Επίσης δόθηκε παράταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και παράλληλα αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό, την αποποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το 1997.

Όλα αυτά συνιστούν ένα μίγμα αναγκαίων δημοκρατικών παρεμβάσεων στο επίπεδο της οικονομίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής πολιτικής που μπορούν να ωθήσουν στην υπέρβαση της κρίσης με την κοινωνία όρθια και το νεοφιλελεύθερο  ολοκληρωτισμό και τον εκφασισμό ηττημένο.

Παραθέτω κωδικοποιημένα μέρος σημαντικών άρθρων του από 20.02.2016 ψηφισμένου νόμου  με τον τίτλο  «Μέτρα ενίσχυσης του Κυβερνητικού Έργου» για ενημέρωση όλων των συμπολιτών μου.

Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις Δημόσιες Δομές Υγείας και πλέον θα δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με το ΑΜΚΑ τους και μόνον.

Δικαιούχοι των ως άνω είναι: α) Οι μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς, οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χώρων, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα) όλων των προαναφερομένων, β) οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων της χώρας και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), οι οποίοι έχουν απολέσει τις ασφαλιστικές τους καλύψεις λόγω οφειλών και δεν δικαιούνται παροχών υγείας, γ) τα πρόσωπα των παρακάτω κατηγοριών, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα: i) ανήλικοι έως 18 ετών, ii) γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, iii) ΑμεΑ που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, iv) άτομα που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, v) άτομα που φιλοξενούνται σε όλες τις θεραπευτικές δομές εγκεκριμένων οργανισμών θεραπείας ή παρακολουθούνται στους ίδιους οργανισμούς ως εξωτερικοί ασθενείς, vi) οι κρατούμενοι σε φυλακές, οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων των εταιρειών ανηλίκων (Ν.Π.Δ.Δ.) και οι τελούντες σε καθεστώς διοικητικής κράτησης, vii) όσοι παρέχουν κοινωφελή εργασία στο πλαίσιο έκτισης ποινής ή ως αναμορφωτικό μέτρο, viii) άτομα με αναπηρία 67% και πάνω και άτομα που  κατάσταση της υγείας τους απαιτεί νοσηλεία ή χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή αποκατάσταση λόγω δυσίατων ή χρόνιων ή ανίατων ή σπάνιων νοσημάτων-παθήσεων και τα άτομα λοιπών χρόνιων νοσημάτων, ix) αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και οι ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, x) όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς ή εξαιρετικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), xi) αιτούντες διεθνούς προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους, xii) θύματα των εγκλημάτων άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Θεσπίστηκαν Κίνητρα για άγονες – νησιωτικές περιοχές Άγονο ιατρείο. Για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρού Ε.Σ.Υ. ή την πρόσληψη στο Π.Ε.Δ.Υ., η προϋπηρεσία του ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεου και επί θητεία) στις νησιωτικές περιοχές και στις άγονες ή προβληματικές περιοχές, καθώς και στα χαρακτηρισμένα ως άγονα Περιφερειακά Ιατρεία, αναγνωρίζεται και υπολογίζεται στο πενταπλό σε σχέση με την προϋπηρεσία των υπολοίπων ιατρών. Για τους επί θητεία ειδικευμένους ιατρούς, η προϋπηρεσία στις παραπάνω περιοχές υπολογίζεται στο επταπλό. Οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τον ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή και χρηματικά επιδόματα για την κάλυψη των αναγκών του αυτών.

  • Καθιερώνεται η Λίστα Χειρουργείου. Με την κατάρτιση της Λίστας Χειρουργείου ενημερώνεται πάραυτα ο ασθενής για την ημερομηνία επέμβασης. Από τη Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Σε κάθε Νοσοκομείο συστήνεται «Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας», το οποίο είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για τη συλλογή και διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων και θα συμβάλλει στο καταπολέμηση του φαινομένου «φακελάκι».

Για τα Κοινωφελή Προγράμματα.

Για λόγους διαφάνειας ο ΟΑΕΔ θα καταρτίζει πλέον τη δημόσια πρόσκληση για τα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα και θα είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για την υποδοχή των αιτήσεων των δυνητικά ωφελουμένων.

Οι ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα μπορούν πλέον να απουσιάζουν 2 ημέρες/μήνα χωρίς να χάνουν το πρόγραμμα. Οι ωφελούμενες σε κατάσταση κυοφορίας δύναται να απουσιάζουν για να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης, κύησης και λοχείας, η απασχόληση αναστέλλεται κατά τη διάρκεια απουσίας και παρατείνεται η δυνατότητα απασχόλησης τους. Οι ωφελούμενοι ΑμεΑ ή ωφελούμενοι που έχουν παιδιά με αναπηρία άνω του 67% έχουν δικαίωμα στο μειωμένο ωράριο κατά μια (1) ώρα την ημέρα. Οι ωφελούμενοι γονείς δικαιούνται είτε να προσέρχονται αργότερα είτε να αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους κατά 1 ώρα την ημέρα και μέχρι το τέκνο να φτάσει 30 μηνών. Σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων στο Πλαίσιο των Προγραμμάτων, ο ωφελούμενος δεν θα εκπίπτει του προγράμματος. Το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος θα θεωρείται πλέον επιλέξιμη δαπάνη.  Κάθε γονέας παιδιού ηλικίας 4 έως 16 ετών δικαιούται να απουσιάζει 2 ημέρες για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης του παιδιού και πέντε (5) ημέρες λόγω γάμου.

Θυμίζω ότι σε ερώτηση που είχα καταθέσει από 13.02.2014 και την οποία είχαν συνυπογράψει δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαμε να προχωρήσει η νομοθέτηση των παραπάνω. Όπως βλέπουμε η παρούσα κυβέρνηση στην πράξη υλοποιεί πάγια αιτήματα διαφάνειας και δικαιοσύνης.

Λοιπές διατάξεις.

Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε την επαναφορά του εξαώρου εργασίας στο παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε Δήμου είναι δυνατή η μείωση ή η απαλλαγή δημοτικών φόρων ή τελών ή η απαλλαγή από αυτούς για απόρους, ΑμεΑ, πολυτέκνους, τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και μακροχρόνια ανέργους καθώς και τους δικαιούχους του νόμου περί αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εντάσσονται οι τρίτεκνες οικογένειες στο νόμο 2643/1998 ο οποίος υποχρεώνει επιχειρήσεις ελληνικές ή ξένες που λειτουργούν στην Ελλάδα και φορείς του Δημοσίου εφόσον απασχολούν πάνω από 50 άτομα, να προσλαμβάνουν 8% επί του συνολικού τους προσωπικού πολυτέκνους, ΑμεΑ, απογόνους μελών Εθνικής Αντίστασης και τώρα και τριτέκνους.

Οι εγγυητικές επιστολές αγροτών για την απασχόληση αγρεργατών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίες δεν τους έχουν επιστραφεί, πρέπει να επιστραφούν στους αγρότες-εργοδότες από την Αποκεντρωμένη και τα Τραπεζικά Ιδρύματα χωρίς καμία επιβάρυνση τους.

Θωρακίζεται η αντισταθμιστική εκπαίδευση, ήτοι η ενισχυτική διδασκαλία Γυμνασίου, η πρόσθετη διδακτική στήριξη λυκείου και η διδακτική στήριξη στα Κέντρα Κράτησης.

Με την ψήφιση και εφαρμογή των ευεργετικών αυτών ρυθμίσεων μπαίνουν τα θεμέλια σε ένα καθεστώς ασφυκτικής επιτροπείας και σωρευτικών κρίσεων (οικονομικής, προσφυγικής κ.ά). για το ξεπέρασμα της κρίσης με την κοινωνία όρθια.

02.03.2016

Δημοσιεύθηκε στην ΑΡΘΡΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.