Να δοθεί λύση για τους συμπολίτες μας που δε μπορούν να λάβουν τη γ΄δόση για την περαίωση πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων κατοικιών

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής νομού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών – Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, με θέματην αδυναμία συμπολιτών μας που επλήγησαν από τα τραγικά γεγονότα της καταστροφικής πυρκαγιάς το καλοκαίρι του 2007 και του σεισμού το 2008 να ολοκληρώσουν τις εργασίες περαίωσης των κατοικιών τους.

Ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων δωρεάν κρατικής αρωγής για αποκατάσταση κατοικιών σήμερα δεν μπορεί να λάβει την 3η και τελευταία δόση της αρωγής που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των χρημάτων, επειδή απαιτείται η περαίωση της κατοικίας. Ωστόσο, η οικονομική κρίση δεν τους επέτρεψε να ολοκληρώσουν τις εργασίες ολοκλήρωσης της ανακατασκευής, παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις οι εργασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο σε σχέση με το στάδιο που ήταν όταν έλαβαν τη 2η δόση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει στους Υπουργούς ότι, ούτως ή άλλως, υπολογίζεται ότι καθεμιά από τις δυο πρώτες δόσεις επαρκούσε μεσοσταθμικά για την ολοκλήρωση περίπου του 70% των εργασιών που απαιτούνταν για να αιτηθεί ο δικαιούχος την επόμενη. Ωστόσο, τα συνεργεία που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν τις ως άνω εργασίες ανακατασκευής δεν αναλαμβάνουν να προχωρήσουν τις εργασίες με πίστωση.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ήδη έχουν δώσει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την αίτηση της 3ης δόσης, αναγνωρίζοντας ρητά στη σχετική Απόφαση ότι η οικονομική κρίση, η άρνηση χορήγησης δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία πενταετία και η καθυστέρηση, κατά καιρούς, της καταβολής της δωρεάν κρατικής αρωγής, είχαν ως αποτέλεσμα ιδιοκτήτες να απολέσουν τις προθεσμίες για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων τους. Επίσης, αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί στα κτίρια από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις εν γένει.

Εξ άλλου, η περαίωση των πληγέντων κτιρίων εμποδίζεται από το γεγονός ότι τα ποσά της δωρεάν κρατικής αρωγής που κατατίθενται στους λογαριασμούς των δικαιούχων μπορεί να δεσμεύονται έναντι χρεών προς το δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα και ο δικαιούχος να μην τα εισπράξει από το λογαριασμό του για να υλοποιήσει τις απαιτούμενες εργασίες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν σε διαδικασίες ώστε να εξεταστούν με αυτοψίες μηχανικών του Δημοσίου καθεμιά από τις περιπτώσεις δικαιούχων δωρεάν κρατικής αρωγής που δεν έχουν καταφέρει να περαιώσουν την νέα κατοικία τους για να αιτηθούν τη χορήγηση της 3ης δόσης, ώστε να έχουν εικόνα για το στάδιο ολοκλήρωσης σε κάθε περίπτωση. Και κατόπιν των ανωτέρω αυτοψιών,αν προτίθενται να προχωρήσουν σε διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη χορήγηση της 3ης δόσης είτε εξ ολοκλήρου, είτε τμηματικά, σε περιπτώσεις στις οποίες η κατοικία βρίσκεται σε ικανοποιητικό, προχωρημένο στάδιο σε σχέση με την περαίωσή της.

Ακόμα, ρωτά αν προτίθενται να ελαττώσουν τα κριτήρια χορήγησης της 3ης δόσης σε επίπεδο που να μπορεί να θεωρηθεί μια οικία κατοικήσιμη, χωρίς να έχει επιτευχθεί ακόμα η περαίωσή της, με ταυτόχρονο ορισμό δεσμευτικών διαδικασιών για τους δικαιούχους ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή χρήση της 3ης δόσης για το σκοπό της περαίωσης της νέας κατοικίας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης να μάθει αν υπάρχει εναλλακτικά η δυνατότητα τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε στεγαστική συνδρομή να μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως της αντικειμενικής οικονομικής δυσκολίας, να χορηγείται απευθείας σε συνεργεία εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης και ανακατασκευής κατοικιών, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή χρήση των ποσών της συνδρομής και η ταχύτερη ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών.

Τέλος, ρωτά αν προτίθενται να προχωρήσουν σε διαδικασίες προστασίας των ποσών της δωρεάν κρατικής αρωγής που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, από παρακράτηση και συμψηφισμό με τυχόν οφειλές τους προς το Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς.

Δημοσιεύθηκε στην ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.