Το Υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να ισχύσει η ίδια αποζημίωση για ακίνητα από κατολισθήσεις και πυρκαγιές όπως ισχύει για τους σεισμούς

Με αφορμή επιστολή κατοίκων, που μου κοινοποιήθηκε, της τοπικής κοινότητας Καυκανιάς για τις ζημιές που έπαθαν από τις κατολισθήσεις του Ιανουαρίου 2014, επικοινώνησα με τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) ζητώντας τους να υπάρξει ίδια αντιμετώπιση όσων έχουν πληγεί από κατολισθήσεις και πυρκαγιές όπως ισχύει για τους σεισμούς. Ειδικότερα, η αποζημίωση για ανακατασκευή κατοικίας να ανέλθει στα 1.000€ / τ.μ. και για επαγγελματική στέγη στα 500€ / τ.μ.  (με ποσοστό 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο).

Σήμερα, για παράδειγμα, για την περιοχή της Καυκανιάς για κατοικία είναι στα 600€ / τ.μ. και 300€ / τ.μ. για επαγγελματική στέγη (με ποσοστό 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο χορηγούμενο από τραπεζικό ίδρυμα).

Η αρμόδια Υπηρεσία με ενημέρωσε ότι ήδη έχει σταλεί σχετική απόφαση στον Υπουργό Υποδομών για υπογραφή και ότι έχει δώσει γραπτή εντολή να προχωρήσουν ανά περιοχή άμεσα όλες οι σχετικές διαδικασίες. Μου επιβεβαίωσαν ότι και η τοπική κοινότητα Καυκανιάς θα ενταχθεί  στη νέα ρύθμιση που θα προκύψει.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το Υπουργείο ανταποκρίθηκε σε ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί και από κατολισθήσεις.      

Δημοσιεύθηκε στην ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.