Απαντήσεις των Υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού σε Ερώτηση με θέμα: Αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση του πρώην Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου Πύργου

Δελτίο Τύπου

της βουλευτού  Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου

Σύμφωνα με την Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως προκύπτει από τα αρχεία του ΤΑΠ Ν. Ηλείας, στις 13/5/2011 είχε χορηγηθεί η 1η από τις δυο προβλεπόμενες δόσεις Δωρεάν Κρατικής Αρωγής συνολικού ύψους 841.450,87 ευρώ (ήτοι 420.725,43 ευρώ) για τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης, με βάση την υπ’αριθ. 1818/10 Άδεια Επισκευής Σεισμόπληκτου Κτίσματος που είχε εκδοθεί. Έως σήμερα δεν έχει κατατεθεί στον ΤΑΠ Ν. Ηλείας αίτημα για χορήγηση της 2ης δόσης, προϋπόθεση για τη χορήγηση της οποίας είναι η εκτέλεση των εργασιών να καλύπτουν το 80% του εγκεκριμένου ποσού της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (σύμφωνα με την Αριθμ. οικ/5369/A321/9-7-2008 Υ.Α. – ΦΕΚ 1418 Β’/17-7-2008).

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο το 1994 (ΦΕΚ 446/Β/14-6-1994). Έκτοτε εκπονήθηκαν διάφορες μελέτες για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του κτιρίου, οι οποίες  δεν υλοποιήθηκαν με ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Πύργου το 2011, 7 μήνες έπειτα από την εκταμίευση της 1ης δόσης Δωρεάν Κρατικής Αρωγής, υπέβαλλε τεχνική έκθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση του σεισμόπληκτου δημοτικού κτιρίου, η οποία και εγκρίθηκε.Το 2012, ο Δήμος Πύργου υπέβαλε φάκελο μελέτης επισκευής, ενίσχυσης του διατηρητέου μνημείου και αλλαγής χρήσης του  σε Κέντρο Πολιτισμού. Η προμελέτη έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων υπό τον όρο ότι η οριστική μελέτη που θα υποβληθεί από το Δήμο Πύργου θα πρέπει να περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις της Υπουργικής Απόφασης. Όταν υποβληθεί οριστική μελέτη από το Δήμο, θα ακολουθήσει νέα ΥπουργικήΑπόφαση έγκρισης.

Εκκρεμεί, λοιπόν, το ερώτημα για ποιο λόγο δεν προχώρησε ο Δήμος στην υποβολή οριστικής μελέτης με βάση τις παρατηρήσεις της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης.

Αναμένουμε επίσης την Απάντηση του Δήμου Πύργου  για ποιο λόγο δεν ολοκληρώθηκε τουλάχιστον το 80% των απαιτούμενων εργασιών και δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει αίτημα για την χορήγηση της 2ης δόσης των 420.725,44 ευρώ. Επίσης, αναμένουμε ενημέρωση για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν με χρήματα της 1ης δόσης και τι μέρος αυτού του ποσού δαπανήθηκε για τις εργασίες αυτές.

Όσον αφορά την απαιτούμενη χρηματοδότηση, μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πρόταση που να αφορά στην αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Μανωλοπούλειουπροκειμένου το έργο να ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει αποκλειστικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κάτι το οποίο σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξαρτάται από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Η βουλευτής θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε επιτέλους να ολοκληρωθεί το έργο της οριστικής αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου του Μανωλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου. Η πόλη του Πύργου θα πρέπει να αποκτήσει ένα σύγχρονο κτίριο που θα αποτελέσει κύτταρο πολυδύναμων πολιτιστικών δράσεων συμβάλλοντας εκτός των άλλων στην τουριστική και οικονομική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής.

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized, ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΒΟΥΛΗ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ και χαρακτηρίσθηκε , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.