ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Η αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας σε νέο αποκεντρωμένο, συμμετοχικό και ουσιαστικά δημοκρατικό πλαίσιο ανάπτυξης.

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΦΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠ)ΟΥΛΟΥ-ΣΑΛΤΑΡΗ (Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ 4-2-2018)

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ξεκίνησε από την ανάγκη να ξεφύγουμε από το παλιό συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που επέβαλε το παλαιοκομματικό σύστημα, σε ένα αποκεντρωμένο, συμμετοχικό και ουσιαστικά δημοκρατικό μοντέλο. Το νέο πλαίσιο ανάπτυξης θα το διαμορφώσει η ίδια η κοινωνία και οι θεσμικοί φορείς της σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι βρίσκεται κοντά στην κοινωνία για να ακούσει τις προτάσεις, να σχεδιάσει τις πολιτικές και να λύσει τα προβλήματα. Η συμμετοχή της κοινωνίας διασφαλίζει ότι και τα οφέλη της ανάπτυξης θα μοιράζονται δίκαια. Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ζητούμενο δεν είναι απλά η ανάπτυξη, αλλά η δίκαιη ανάπτυξη.
Οι βασικοί πυλώνες της ανασυγκρότησης της Ηλεία είναι οι τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, του τουρισμού και φυσικά του πολιτισμού.

• Έργο – μοχλός ανάπτυξης είναι πρωτίστως η υλοποίηση του Οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος- Καλό Νερό – Τσακώνα.

• Η αναβάθμιση των ενδοπεριφερειακών αξόνων, όπως του οδικού άξονα Τρίπολη-Βυτίνα, Αρχαία Ολυμπία–Πύργος. Η βελτίωση του οδικού δικτύου θα βοηθήσει εκτός των καθημερινών και εμπορικών μεταφορών και στην ανάπτυξη του τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, του αγροτουρισμού και του ιαματικού τουρισμού.

• Η διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Ολυμπίας και της Δυτικής Πελοποννήσου με αυτούς της Μαντινείας και της Επιδαύρου – Μυκηνών είναι απολύτως απαραίτητη.

• Το λιμάνι του Κατακόλου (κρουαζιέρα) είναι σήμερα άρρηκτα συνδεδεμένο με την Αρχαία Ολυμπία και αποτελεί σημείο αναφοράς χιλιάδων επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Ο άξονας Κατάκολο – Αρχαία Ήλιδα – Λίμνη Καϊάφα (ιαματικά λουτρά) – Ναός Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Unesco) παρουσιάζει ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική και εκεί οφείλουν να επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις της Πολιτείας. Ταυτόχρονα υψηλή αξία στο αναπτυξιακό αυτό σχέδιο θα προσδώσει η ανάπλαση του λιμανιού, η αναβάθμιση των υπηρεσιών του, η προσβασιμότητά του σε όλους τους πολίτες και η προοπτική να λειτουργήσει ως λιμάνι επιβίβασης – αποβίβασης (Home Port).

• Ο Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας (Πάτρα-Καλαμάτα) και ιδιαίτερα το τμήμα Κατάκολο-Ολυμπία με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή του θα μπορέσει να συνδέσει τέσσερα λιμάνια κρουαζιέρας (Πάτρα, Κυλλήνη, Κατάκολο, Καλαμάτα) και με κέντρο την Ολυμπία να αποτελέσει στο μέλλον πόλο έλξης επενδύσεων με βάση τον τουρισμό.

Επιμένουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο οικοπεριβάλλον. Χειροπιαστό παράδειγμα είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ για τα πρώτα έργα αναβάθμισης των υποδομών για την προστασία και ανάδειξη της περιοχής της λίμνης Καϊάφα με έργα μικρής κλίμακας. Μιας περιοχής που επί δεκαετίες μαράζωνε λόγω άστοχων επιλογών των προηγουμένων κυβερνήσεων. Είναι δεδομένη και εκφρασμένη στο ανώτατο επίπεδο η πολιτική βούληση για υλοποίηση και συνέχιση των υπολειπόμενων έργων.

Αναμφισβήτητα για τον τομέα του τουρισμού στόχος μας πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ήδη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο νέες μορφές δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, όπως τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό που απευθύνεται σε ΑμεΑ.

Σημαντικότατα έργα πολιτισμού που είχαν βαλτώσει για πολλά χρόνια, καταφέραμε να προχωρήσουν το προηγούμενο διάστημα. Απαραίτητα έργα στο Ναό Επικούρειου Απόλλωνα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, καθώς είχαν απενταχθεί λόγω προηγούμενων κακών και πρόχειρων χειρισμών. Υλοποιήθηκε και ξεκίνησε η λειτουργία της Μόνιμης Έκθεσης «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Όλα τα μουσεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και της αγροτικής κληρονομιάς είναι εκτός των άλλων και μικρά εργαλεία ανάπτυξης. Υπάρχει άρρηκτη σχέση του τόπου μας με την πολιτιστική κληρονομιά που σχετίζεται με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η εγγραφή της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και είναι τώρα χρέος των τοπικών φορέων να διεκδικήσουν την εγγραφή της και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO), γεγονός που αναμένεται να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Ένα σημαντικό βήμα που έχει γίνει στην Ηλεία στον τομέα του πολιτισμού είναι η πρόσφατη υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους», του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έτσι διασφαλίσθηκε η συνέχιση της λειτουργίας σε σταθερή βάση του Φεστιβάλ πού φέτος έκλεισε 20 χρόνια προσφοράς. Προετοιμάζουμε ήδη το επόμενο βήμα, την δημιουργία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Είναι εκφρασμένη η πρόθεση της κυβέρνησης, μέσω και του νεοσύστατου Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, να στηριχθεί αυτός ο τομέας προς όφελος της τοπικής οικονομίας με την προσέλκυση περισσότερων δημιουργών, μαθητών και επισκεπτών.

Ανέφερα τα πρωτεύοντα θέματα υποδομών στην Ηλεία δίχως να παραγνωρίζω ότι είναι σε εκκρεμότητα πολλά σημαντικά που πρέπει να προχωρήσουν. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά στα οποία το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούμε με έμφαση στη στήριξη της αγροτικής παραγωγής :

• τη συντήρηση και αναβάθμιση των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού με την δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας για την προσέλκυση επισκεπτών.

• Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

• Εγγειοβελτιωτικά έργα εκσυγχρονισμού, υπογειοποίηση του αρδευτικού συστήματος ΓΟΕΒ Πηνειού–Αλφειού και ενεργειακής αυτονομίας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Οι μελλοντικές δυνατότητες του αγροτικού τομέα συνδέονται με τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών, μακριά από τις λογικές του παρελθόντος με τους συνεταιρισμούς της κακοδιαχείρισης. Συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων μεταποίησης – εμπορίας προϊόντων, με συστήματα διασφάλισης ποιότητας και με απόκτηση σημάτων ποιότητας. Η Ηλεία μπορεί να έχει ένα δυνατό brand name, στο λάδι, την σταφίδα, την φράουλα κτλ.

Τέλος, δεν ξεχνάμε το διαχρονικό πρόβλημα της Ηλείας που αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Κατά την επίσκεψη του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου την Παρασκευή 2/2 ανακοινώθηκε η οριστική επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά. Η μείωση της εγγυημένης ποσότητας από 60 χιλιάδες σε 45 χιλιάδες τόνους, η περαιτέρω μείωσή τους λόγω ανακύκλωσης και η κατασκευή ΚΔΑΥ (Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) στην Ηλεία θα είναι προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΜΑΚΡΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ) ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Δημοσιεύθηκε στην ΑΡΘΡΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.