Δελτίο Τύπου για Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σχίνων, Δήμου Ζαχάρως

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ:

«Ερώτηση για την μεγάλη καθυστέρηση στα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σχίνων, Δήμου Ζαχάρως»

 Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή από την βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση στα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Σχίνων, Δήμου Ζαχάρως.

Ο Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου Σχίνων έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού μνημείο νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και μετά το σεισμό της 15-02-2016, κρίθηκε ακατάλληλος και έκλεισε αφού υπέστη σοβαρές βλάβες αλλά και εξαιτίας των φαινομένων κατολίσθησης του εδάφους. Με βάση το ΦΕΚ 2473/11-8-2016 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση ζημιών.

Έγινε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ζαχάρως και της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας προκειμένου, με την ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού να προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου. Στις 18-10-2017 εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με ορισμένες συμπληρωματικές παρατηρήσεις – εγγυήσεις επί των μελετών λόγω της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους και του μνημείου.

Τα ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς εστιάζονται στην επίσπευση της υλοποίησης των παρατηρήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Ακόμη, στη  δυνατότητα ένταξης του Ναού σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τέλος στις ενέργειες που θα προβoύν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό οι διαδικασίες διάσωσης του Ιερού Ναού.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Βουλευτού Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ

Γραμματέας της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων

Βουλής 4, 105 62

Τηλ. 210 3706305

Fax 210 3706505

www.efigeorgopoulou.gr

Δημοσιεύθηκε στην ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.